ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η επίσκεψη Παπαγιαννίδη στην Σπάρτη, μεγάλη ευκαιρία για διεκδικήσεις κρίσιμων αγροτικών υποδομών.
12/4/2023
Άρθρο της Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης
κ. Αναστασίας Κανελλοπούλου
Την Μ. Δευτέρα, 10/4/2023, επισκέφθηκε την Λακωνία ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) και Τροφίμων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την περιοχή, όπου θα γίνει το Φράγμα της Κελεφίνας στον πρώην Δήμο Οινούντος.
Το Ινστιτούτο Σπάρτης ήδη από το 2018 αποκάλυψε με την βοήθεια του υδρογεωλόγου κ Σταύρου Καλαβρυτινού ότι το έργο του Φράγματος της Κελεφίνας που θα γίνει στην περιοχή του πρώην Δήμου Οινούντος, ήταν ολοκληρωμένο και αδειοδοτημένο, αλλά μέχρι τότε καμία αρχή δεν είχε ασχοληθεί με την προώθηση του έργου και την υλοποίησή του. Το έργο είχε ξεκινήσει από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας το 2007.
Υπενθυμίζουμε ότι η συγκυρία της υπουργικής ιδιότητας του βουλευτή Λακωνίας κ Σταύρου Αραχωβίτη τότε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , επέτρεψε την ένταξη του έργου του Φράγματος της Κελεφίνας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Έκτοτε και με την ενεργό συμβολή στην συνέχεια κυρίως του βουλευτή Λακωνίας κ Δαβάκη, αλλά και άλλων θεσμικών εκπροσώπων, το έργο παρέμεινε ενταγμένο στις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αποτέλεσμα σήμερα να αναμένουμε την προκήρυξη του έργου του Φράγματος , η οποία έπρεπε να χει πραγματοποιηθεί από το τέλος του 2022.
Παράλληλα προς την προκήρυξη του έργου του Φράγματος , το ΥΠΑΑΤ ανέθεσε σε μελετητή την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης των δικτύων του φράγματος. Αυτό σημαίνει ότι με την μελέτη αυτή θα αποφασιστεί οριστικά προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν
τα νερά του φράγματος για άρδευση των χωραφιών.
Η πρωτοβουλία των Προέδρων της περιοχής του πρώην Δήμου Οινούντος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης, είχε πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού ο κ Παπαγιαννίδης αποδέχθηκε να ενταχθεί και η περιοχή του Οινούντος στις αρδεύσιμες εκτάσεις μέσω του φράγματος με την επέκταση της μελέτης των δικτύων άρδευσης και προς τις κοινότητες του Οινούντος .
Η άποψή μας είναι ότι εφ’ όσον το νερό του φράγματος μπορεί να ποτίσει με φυσική ροή και περιοχή του πρώην δήμου Θεραπνών, θα έπρεπε και από εκεί οι κοινότητες να ενεργοποιηθούν και να απαιτήσουν να ενταχθεί στην μελέτη των δικτύων και η περιοχή Θεραπνών τουλάχιστον στο βαθμό που θα υπάρχει δυνατότητα άρδευσης από το Φράγμα με φυσική ροή ή έστω και με μικρή άντληση .
Κάποιοι, παραπληροφορώντας τους κατοίκους της περιοχής, τους αποθαρρύνουν από την ευκαιρία που έχουν σήμερα να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν νερό άρδευσης για τα επόμενα χρόνια από την λειτουργία του φράγματος και μετά.
Ίσως για πολλούς να φαντάζει μεγάλη η χρονική απόσταση μέχρι να γεμίσει και να ποτίσει τα χωράφια το Φράγμα. Αν σκεφτούμε όμως ότι οι γεωτρήσεις στην περιοχή Θεραπνών φτάνουν και τα 500 μέτρα βάθος και ότι σε λίγα χρόνια και εδώ θα αντλούμε θαλασσινό νερό, η άρδευση μέσω του Φράγματος θα συμπέσει χρονικά με την αναζήτηση κατάλληλου νερού για την άρδευση των χωραφιών της εκτεταμένης ελαιοκαλλιέργειας που αναπτύσσεται στην περιοχή.
Αν , όμως, η περιοχή δεν κινητοποιηθεί τώρα και δεν διεκδικήσει να ενταχθεί έστω και μέρος της ελαιοκαλλιέργειας στην μελέτη των δικτύων, τότε δεν θα είναι σε θέση αργότερα να διεκδικήσει νερό από το Φράγμα.
Κάναμε αυτή την έκκληση στην περιοχή Θεραπνών και επιμένουμε ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουν μερίδιο στο νερό του Φράγματος, διότι διαπιστώσαμε ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση τώρα . Συνήθως διάφοροι άσχετοι που δεν γνωρίζουν ούτε το θέμα ούτε τις διαδικασίες, παρασύρουν σε λάθος κατεύθυνση.
Άλλωστε το Φράγμα της Κελεφίνας πρέπει να εξυπηρετήσει και περιβαλλοντικούς στόχους με τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα , αποτέλεσμα που θα είναι απαραίτητο στην Λακωνία με τις τόσο εντατικές καλλιέργειες που αναπτύσσονται.
Σήμερα , οι οδηγίες για τα δίκτυα του Φράγματος είναι η άρδευση των περιοχών κυρίως δυτικά του Ευρώτα. Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την σωστή διευθέτηση των αρδεύσιμων εκτάσεων αφ’ ενός και της αντιμετώπισης των μελλοντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφ’ ετέρου, χωρίς φυσικά να αποκλειστούν οι περιοχές που είναι ήδη ενταγμένες στον σχεδιασμό των δικτύων.
Τέλος το γεγονός ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για μεγάλα υδραυλικά – αρδευτικά έργα επιβάλει την διεκδίκηση και άλλων έργων για την άρδευση των περιοχών της μεγάλης ελαιοκαλλιέργειας όπως είναι ο πρώην Δήμος Θεραπνών και ο πρώην Δήμος Γερονθρών γιατί αυτές οι περιοχές αντλούν από τεράστια βάθη με πολλαπλάσια οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη.
Η επίσκεψη του κ Παπαγιαννίδη στην περιοχή του Δήμου Σπάρτης επιβάλει να κερδίσουν αυτές οι περιοχές επιπλέον κάποια λιμνοδεξαμενή ή κάποια μικρά ανασχετικά – αρδευτικά φράγματα, κάποιον μικρό ταμιευτήρα.
Όλα κερδίζονται με διεκδικήσεις . Κανείς δεν θα σκεφθεί τις ανάγκες των περιοχών μας αν δεν
τις απαιτήσουμε στα πλαίσια της ισότιμης αντιμετώπισης με άλλες περιοχές πολύ πιο
ευνοημένες.
-------------------
* Η Αναστασία Κανελλοπούλου είναι εκπαιδευτικός, πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης