Η Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 συστάθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση για να συντονίσει αφ’ ενός τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αφ’ ετέρου να συμβάλει στην συγκέντρωση μιας σειράς αναπτυξιακών και καινοτόμων έργων που θα θέσει υπό την αιγίδα του και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω της αυτοδιοίκησης από την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.
Την Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020, ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων στην Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 και το Ινστιτούτο Σπάρτης με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει την κατάθεση τεσσάρων ξεχωριστών και πολύ αξιόλογων προτάσεων.
Συνοπτικά οι καινοτόμες προτάσεις που συνέγραψαν με προσοχή οι ειδικευμένοι συνεργάτες του Ινστιτούτου Σπάρτης, είναι οι ακόλουθες:
1. «Διαδραστικό Μουσείο Επαυξημένης Πραγματικότητας της Μανιάτικης Ιστορίας στην Αρεόπολη», σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης (ύψους 445.000 ευρώ), το οποίο θέτει ως πρωταρχικό στόχο και όραμα την ανάδειξη της μανιάτικης ιστορίας και των λαϊκών παραδόσεων και αξιών που την πλαισιώνουν, με σημείο αναφοράς την Επανάσταση του 1821, όπου η Μάνη διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσω του μουσείου, θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να παρατηρήσει και να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η ιστορία της Μάνης και τους λόγους της διαχρονικής ισχύος των παραδόσεών της.
Η πρωτοτυπία του μουσείου έγκειται στη στενή σύνδεση των νέων τεχνολογιών με τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς και η δυναμική του αυτή δύναται να το καταστήσει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ιστορικής παράδοσης. Το μουσείο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο και βιώσιμο φορέα, ο οποίος θα είναι σε θέση να συνδυάσει τη γνώση με τον πολιτισμό και την παράδοση με τη νεοτερικότητα.
2. «Φύση και Ιστορία: Προβολή στο Αύριο», σε συνεργασία με τον Δήμο Ευρώτα (ύψους 890.000 ευρώ), όπου η πρόταση αναφέρεται στην «αφήγηση» της μεγάλης φυσιολατρικής και ιστορικής διαδρομής που διαδραματίζεται σε ένα αναξιοποίητο μέχρι σήμερα μοναδικής ομορφιάς φαράγγι (Ευρώτα), κατά μήκος του οποίου θα αναδειχθεί το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, θα πραγματοποιείται η αφήγηση ιστορικών στιγμών από τους Ομηρικούς χρόνους μέχρι την Επανάσταση του 1821 και θα αναδεικνύεται το μέλλον της πρωτογενούς ανάπτυξης της περιοχής που κατακλύζει το Δέλτα του Ευρώτα. Η θαυμαστή εναλλαγή του τοπίου τα τόσα φυτά που καθρεφτίζονται στα νερά του από την μια, μαζί με τα κόκκινα βράχια που υπερβαίνουν τα 90 μ ύψος, τις δεκάδες σπηλιές, τα απομεινάρια υδραυλικού έργου που παραπέμπει στην εποχή του Ομηρικού «ἔφαλου πτολίεθρου Ἕλους», τα φυλάκια Βυζαντινής εποχής, οι σπηλαιώδεις ναΐσκοι με αγιογραφίες του 13 αιώνα (Άγιοι Σαράντα), τα ασκηταριά του Αγίου Νίκωνα και αγνώστων ασκητών, το άγνωστο και ανεξερεύνητο κάστρο, το ηρωικό Παλιομανάστηρο Βρονταμά, μαζί με τον ήρεμο και ατίθασο Ευρώτα, συνθέτουν το φαράγγι του Ευρώτα.
3. «Το Πολιτιστικό Μονοπάτι του Πάρνωνα», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ύψους 180.000 ευρώ), το οποίο αποτελεί φυσική, αλλά και εικονική διαδρομή, κατά την διάρκεια τη οποίας πραγματοποιείται αφήγηση της ιστορίας και βίωση της πραγματικής ζωής όλης της περιοχής του Πάρνωνα. Η σύνθεση όλων των εμπειριών πάνω σε ένα φυσικό μονοπάτι, και η ψηφιακή καθοδήγηση της διαδρομής από τον Αρκαδικό Πάρνωνα μέχρι την απόληξή του στο Μικρό Άγιο Όρος του κάβο Μαλιά θα αποτελέσει μια θαυμαστή εμπειρία για τον ταξιδιώτη και ευκαιρία για μύηση στην βιοθεωρία, στον πολιτισμό και στην οικονομία του κόσμου του βουνού.
Στην διαδρομή του ψηφιακού και του φυσικού μονοπατιού θα αποτυπώνονται βήμα βήμα στοιχεία της ανθρώπινης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας, αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικά έργα, ιστορικά μνημεία, επιχειρηματικές δραστηριότητες, τοπικά προϊόντα και γεύσεις, τοπία και θρησκευτικές αναφορές, δημιουργώντας έναν τουρισμό ειδικού τύπου, εξερεύνησης, επιμόρφωσης, συμμετοχής σε δρώμενα, συνειδητοποίησης της ιδιαιτερότητας της ορεινής ζωής και του καταφυγίου που προσφέρει.
Ο επισκέπτης και ειδικά ο αστός, θα έχει την ευκαιρία μιας πιστοποιημένης εμπειρίας και βιωμάτων γνήσιας και χαρακτηριστικής Παρνωνίτικης πολυμορφίας και θα θαυμάσει το πλήθος των μυστικών του βουνού.
4. «Διεθνές Πάρκο Ελαίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ύψους 3.250.000 ευρώ), όπου η πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εκτεταμένου πάρκου, στο οποίο θα φυτευτούν όλες οι ποικιλίες της ελιάς που φύονται σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου. Σε κατάλληλες εγκαταστάσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή παρέμβασης, θα διεξάγονται όλες οι ερευνητικές, μελετητικές επιστημονικές δραστηριότητες σχετικά με τις υπάρχουσες αλλά και με μελλοντικές χρήσεις του ελαιόδεντρου, της ελιάς και των υποπροϊόντων της. Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ελληνική και τη διεθνή κοινότητα, καθώς θα επιτρέψει να συγκεντρωθεί η γνώση σχετικά με το ελαιόδεντρο και το σύνολο των ποικιλιών του σε μία περιοχή, η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για κάθε επιστημονική και επαγγελματική έρευνα, να διαμορφωθεί μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού γύρω από το ελαιόδεντρο, που σε συνδυασμό με τις ήδη σήμερα ανεπτυγμένες δομές, θα συμβάλει στο να αποκτήσει στέγη ολοκληρωμένη και διεθνή ο πολιτισμός και η οικονομία της ελιάς, να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σχετικά με τα προϊόντα και τα υποπροϊόντα της ελιάς με δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε εξειδικευμένο logistic, να συγκεντρωθεί όλη η γνώση γύρω από την καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική παραγωγή που σχετίζεται με το ελαιόδεντρο και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει κάθε ελαιοπαραγωγική χώρα, να αποτελέσει ένα εξαιρετικό επιδεικτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση, εφ’ όσον μέσω της ανακύκλωσης και της χρήσης της βιομάζας θα επιδιώξει την ενεργειακή του αυτονομία.
Επίσης το Διεθνές Πάρκο Ελαίας θα συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, στην ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού σχετικά με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, του καταναλωτικού κοινού σχετικά με το ελαιόλαδο και την ελαία, των νέων σχετικά με την φιλοσοφία της Μεσογειακής διατροφής που στρέφεται γύρω από το ελαιόλαδο και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα και στις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την τυποποίηση και την εμπορία. Θα ενδυναμώσει παράλληλα την επιστημονική κοινότητα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία σχετικών με το Πάρκο τμημάτων σπουδών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών.
Αυτό καθ’ εαυτό το εγχείρημα να συγκεντρωθούν οι ποικιλίες της ελιάς που φύονται ανά τον κόσμο καθώς και ο πολιτισμός και η οικονομία γύρω από το ελαιόδεντρο αλλά και η επιδίωξη συνεργασιών του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο τομέα, η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, η τροφοδότηση του ιδιωτικού ενδιαφέροντος από την επιστημονική έρευνα, η ανάπτυξη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η διάδοσή της, αποτελούν στοιχεία για την Ελλάδα του μέλλοντος που επιθυμούμε να χτίσουμε και να προβάλλουμε.
Στόχος του Ινστιτούτου Σπάρτης ήταν εξ αρχής να παρακινηθούν να συμμετέχουν στις δράσεις της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς της Λακωνίας, για να δείξουμε συλλογικά τον σεβασμό μας στην Ιστορία μας, να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας, να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τον τόπο μας και να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον μας. Από εδώ και πέρα, ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις μας θα καρποφορήσουν και τα προτεινόμενα έργα θα αρχίσουν να υλοποιούνται στο προσεχές μέλλον. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της προσπάθειάς μας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και τον Δήμο Ευρώτα.
Η Σπάρτη και, γενικότερα, η Λακωνία οφείλει να είναι παρούσα στο αύριο. Η πρόοδος θέλει και κόπο και τρόπο. Θέλει να δουλέψει και η καρδιά και το μυαλό. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ και το Ινστιτούτο Σπάρτης μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους εκείνους τους φορείς που και μπορούν και, κυρίως, θέλουν να κατακτήσουν ένα μέλλον για τον τόπο μας αντάξιο της Ιστορίας του!