Το Ινστιτούτο Σπάρτης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργάνωσε με επιτυχία την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Πώς μπορεί ένας φορέας να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Erasmus Plus και ποιες είναι οι προοπτικές χρηματοδότησης».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ενδελεχώς οι δράσεις του Erasmus+, του εγκεκριμένου δηλαδή προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού. Μέσω του εν λόγω προγράμματος έχουν ήδη επωφεληθεί περί τα πέντε (5) εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι μπόρεσαν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα και να συμμετέχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, κα Αναστασία Κανελλοπούλου, όπου επισήμανε γλαφυρά τα οφέλη της δια βίου μάθησης και τις σχετικές δράσεις του Ινστιτούτου. Το ενημερωτικό σκέλος της ημερίδας ανέλαβε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που αποτελεί τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ με μακροχρόνια δράση και εμπειρία στον τομέα της Νεολαίας, ενώ οι εκπρόσωποι του φορέα, κα Αικατερίνη Λυγούρα και κα Παναγιώτα Καραμέτου απάντησαν στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. Τέλος, η ημερίδα «έκλεισε» με την ομιλία της κας Νίκης Ζάβρα από την Πρωτοβουλία Νέων Επιστημόνων, η οποία μίλησε για την εμπειρία της από τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων χρηματοδοτούμενου από το Erasmus+, όπως και για τις φιλοδοξίες της ως ενεργό μέλος της νεολαίας της Σπάρτης.
Το Ινστιτούτο Σπάρτης στέκεται επί σειρά ετών αρωγός στις προσπάθειες των νέων της πόλης και εν γένει του νομού μας στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Πλέον, μέσω του Erasmus+ είναι σε θέση να βοηθήσει τους νέους της Λακωνίας να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και τις προοπτικές απασχόλησης και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς και να ενισχύσουν την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη. Επιπρόσθετα, οι οργανισμοί νεολαίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας και οι άτυπες ομάδες του τόπου μας δύνανται να υποστηριχθούν ώστε να αναπτύξουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης, να συνεργαστούν με οργανισμούς που εδρεύουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν καλές πρακτικές.